top of page

DMA JAZZ 2023: HVEM VANDT VED DMA JAZZ 2023 I STORE VEGA?

Updated: May 13

Et udsolgt Store VEGA lagde hus til et flot DMA show, hvor den danske jazz blev fejret i alle dens afskygninger for mere end 850 publikummer.

Et udsolgt Store VEGA lagde hus til et flot DMA show, hvor den danske jazz blev fejret i alle dens afskygninger for mere end 850 publikummer.


Karen Mukupa bragte sin gode energi til Danish Music Awards Jazz for første gang, og det blev på mange måder en aften med både jazz og genremøder i fokus. Mukupa selv stod for den musikalske åbning med både band og DJ og gik derefter direkte til første prisuddeling.
Aftenens vært Karen Mukupa. Foto: Peter von Freiesleben


Aftenens første priser

Aftenens første pris blev uddelt til Marcela Lucatelli, Anders Vestergaard og Lars Bech Pilgaard for albummet “Necromancy”, som viser at vokaljazz har mange ansigter - og ikke nødvendigvis kun hører til den bløde ende af spektret.


En af den danske jazzscenes mest karakteristiske skikkelser, Tove Enevoldsen fra Paradise Jazz, præsenterede Årets Nye Navn. Her blev vinderen en meget rørt Nana Rashid, som i løbet af 2023 allerede har taget både anmeldere og publikum med storm.


Generationsmøde og flere priser

Aftenens andet musikalske indslag blev leveret af generations-clashet Marilyn Mazur og Viktoria Søndergaard. Den legendariske percussionist og vibrafon-kometen har komponeret musik særligt til lejligheden og lagde salen ned.


Næste pris på programmet var Årets Eksperimenterende Udgivelse. Vinderen blev den hæsblæsende trio SVIN for albummet “Introducing SVIN”. Herefter kom endnu en person med mange hatte, fysisk og metaforisk, på scenen. Nemlig Kenneth Bager, der uddelte prisen til Årets Single. Her blev vinderen de unge soul-jazzere i Tigeroak med deres single “Living and Living” til publikums store begejstring.


Tigeroak vandt prisen for Årets Single. Foto: Peter von Freiesleben


Nana Rashid. Foto: Peter von Freiesleben


Nana Rashid på scenen igen, særpriser og mørkekoncert

Nana Rashid, der tidligere på aftenen vandt en pris, gik på scenen igen og leverede en optræden, der beviste hvorfor hun har sat sit aftryk på jazzåret. Navnkundige Little North fungerede, ligesom på pladen, som Rashids band.


Som traditionen foreskriver, blev vinderen af Børnejazzprisen hyldet fra DMA-scenen. I år vandt Musiksanseriet Børnejazzprisen, som blev uddelt på Posten i Odense i november.


De næste på scenen var JazzDanmarks egne, hhv. direktør Eva Frost og souschef Agnete Seerup. De skulle præsentere JazzDanmark Prisen til Årets Koncertoplevelse, der blev Bazar Jazz - en koncertforening med base i Gellerup.


Herefter blev Store VEGAs publikum del i en særlig oplevelse, da alt lys blev slukket og Richard Andersson gav en solooptræden på kontrabas i totalt mørke.


Fest, frihedskamp og højoktan jazz

Karen Mukupa gav herefter en indføring i sin egen tur ind i både hip-hop og jazz og de to genrers fælles historie. En historie om fest og frihedskamp, kulturmøder og fantastisk musik. DJ KCL demonstrerede, hvordan to pladespillere kan være et soloinstrument så ekvilibristisk som ethvert andet. Indslaget ledte videre til Årets Tværæstetiske Udgivelse. Aske Zidore & Anders Lauge Meldgaard vandt prisen for deres multi-platform værk “Sange fra i dag”. Selvhenter stod herefter for en ulmende tung optræden, der blæste salen tilbage i sæderne.


Komponist, saxofonist og sangskriver Oilly Wallace præsenterede prisen for Årets Jazzkomponist. Karmen Rõivassepp vandt prisen for sit samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra, “Ambivalence”. En flot bedrift taget i betragtning at Karmen Rõivassepp efter eget udsagn identificerer sig mere som sanger end som komponist.


Et udsolgt Store VEGA lagde hus til et flot DMA show. Foto: Peter von Freiesleben


Poul Nyrup Rasmussen uddelte aftenens hovedpris

Karen Mukupa blev joinet af sine P8-kolleger Niels Christian Cederberg og Frederik Korfix, der skulle uddele radiokanalens egen pris til Årets Ildsjæl. Michael Charles Gaunt vandt for sit arbejde med Østersøjazz Festival. KALEIIDO fyldte herefter salen med deres drømmende og ambiente toner i et sjældent hørt duo-format.


Tidligere statsminister og jazzelsker Poul Nyrup Rasmussen præsenterede aftenens hovedpris, Årets Jazzudgivelse. Selvhenter skulle således på scenen igen - denne gang ikke for at optræde, men som vindere af prisen for deres album “MESMERIZER”.


Swingende ud i natten

Daimi & Louisiana Jazzband satte punktum for aftenen på den mest tænkeligt festlige og varme måde. Årets prisuddeling blev lukket med manér, og festen kunne herefter fortsætte i Lille VEGA, hvor de unge frivillige fra Jazzhouse Kolding stod klar med årets bedste efterfest.


Poul Nyrup Rasmussen uddelte prisen for Årets Jazzudgivelse. Foto: Peter von Freiesleben


KALEIIDO. Foto: Peter von Freiesleben 


VINDERNE ER:


Årets Jazzudgivelse

Selvhenter - MESMERIZER (Hands in the Dark)

Årets Jazzkomponist

Karmen Rõivassepp & Aarhus Jazz Orchestra - Ambivalence (Jæger Community)

Årets Vokaljazzudgivelse

Marcela Lucatelli / Lars Pilgaard / Anders Vestergaard - Necromancy (Abstract Tits Records)

Årets Eksperimenterende Udgivelse

SVIN - Introducing SVIN (Tonzonen Records)

Årets Nye Jazznavn

Nana Rashid - Music for Betty (April Records)

Årets Tværæstetiske Udgivelse

Aske Zidore & Anders Lauge Meldgaard - Sange fra i dag (Anyines / År & Dag)

Årets Single

Tigeroak - Living and Living (April Records)

Børnejazzprisen

Musiksanseriet

P8 Jazz Prisen - Årets Ildsjæl

Michael Charles Gaunt for sit arbejde som bestyrelsesformand for Østersøjazz Festival.

JazzDanmark Prisen - Årets Koncertoplevelse

Bazarjazz


DMA Jazz arrangeres og produceres af JazzDanmark


Partnere: VEGA, Jazz i Trekanten, P8 Jazz, LMS - Levende Musik i Skolen

Støttegivere: DMA Jazz 2023 er finansieret af JazzDanmark, Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Beckett Fonden, DMF og Juhl-Sørensen. Koda Kultur støtter Jazz+ branchedagen.


For yderligere information kontakt

Tobias Bendixen

Presse- og kommunikationsansvarlig

Commentaires


bottom of page