top of page

DMA Jazz 2024: DMA Jazz åbner for indstillinger og lancerer nye kategorier

DMA Jazz fejrer årets udgivelser, men JazzDanmark ønsker også at hylde jazzen som livemusik, og sætte spot på de musikere, der gør musikken til noget særligt, både i fællesskab og med deres individuelle særegenhed og virtuositet. Det afspejles i de nye kategorier.


Ændringer sker efter sparring med aktører fra jazzscenen

Efter nøje granskning af de eksisterende kategorier og research og sparring med en række forskellige aktører fra jazzscenen har JazzDanmarks sekretariat og bestyrelse besluttet at indføre fire nye kategorier ved DMA Jazz 2024. Samtidig vælger vi at nedlægge fire andre.


De fire nye kategorier ved DMA Jazz 2024 er: Årets Musiker, Årets Alternative Jazzudgivelse, Årets Livenavn og Årets Scene.


“Vi har et stort ønske om, at Danish Music Awards Jazz er en levende prisuddeling, og vi reviderer løbende mange forskellige parametre. I år var det tid til at kigge nærmere på kategorierne. Vi tror på, at de nye kategorier vil rumme jazzscenen i dens mange facetter og give et stærkt spotlight til de mange utroligt dygtige musikere, vi har her i landet.”

JazzDanmarks direktør, Eva Frost, om ændringerne


Kategorierne ved Danish Music Awards Jazz 2024 er:

Hovedkategorier - alle udgivelser er i spil:

Årets Jazzudgivelse (8 nominerede)

Årets Jazzkomponist (8 nominerede)

Årets Musiker (8 nominerede)


Specialkategorier - her gør særlige karakteristika sig gældende:

Årets Nye Jazznavn (5 nominerede)

Årets Single (5 nominerede)

Årets Alternative Jazzudgivelse (5 nominerede)


Dertil bliver der introduceret to nye livepriser:

Årets Livenavn (3 nominerede)

Årets Scene (3 nominerede)


Alle de 8 vindere bliver modtagere af den ikoniske statuette, DMA-fuglen, og alle priserne uddeles ved det årlige DMA Jazz-show, som varetages af JazzDanmark.


Ligesom ved tidligere år vil showet også inkludere særprisen: P8 Jazz Prisen - Årets Ildsjæl, der indstilles af P8 Jazz’ lyttere og udvælges af P8-redaktionen.


Nominerede og vindere i hovedkategorierne og specialkategorierne udvælges af et skiftende 9-personers akademi. De to livekategorier behandles af et særligt nedsat liveakademi.Nye kategorier: Årets Musiker, Årets Alternative Jazzudgivelse, Årets Livenavn og Årets Scene

Blandt hovedkategorierne indfører vi Årets Musiker. Prisen tildeles en musiker for en ekstraordinær præstation på en bestemt udgivelse.


På livefronten indføres hele to nye kategorier: Årets Livenavn og Årets Scene. Den første gives til en musiker eller et band, der har markeret sig særligt live i årets løb, mens den sidste tildeles et venue, en koncertklub, forening, arrangør eller festival, der har gjort noget særligt for jazzen. Danish Music Awards Jazz er hovedsageligt et prisshow, der hylder årets udgivelser, men samtidig vil vi gerne anerkende, at jazzen i særdeleshed trives på livescenerne.


I feltet af specialpriser er der nyt i form af Årets Alternative Jazzudgivelse. Denne kategori fejrer alt det, der stikker ud fra det samlede indstillingsfelt, er svært kategoriserbart og/eller bryder med genrerne som vi kender dem.


Som del af omstruktureringen har JazzDanmarks sekretariat og bestyrelse valgt at nedlægge Årets Eksperimenterende Udgivelse, Årets Vokaljazzudgivelse, Årets Tværæstetiske Udgivelse og JazzDanmark Prisen - Årets Koncertoplevelse.


Den nye kategoristruktur er udarbejdet med udgangspunkt i dialoger med miljøet. Akademiet er forpligtet til at arbejde med genrediversitet på tværs af kategorierne. Det er fortsat hensigten, at Danish Music Awards Jazz skal repræsentere og hylde hele jazzscenen i alle dens facetter.


Læs mere om alle kategorierne her.


Børnejazzprisen flyttes til Tivoli

Børnejazzprisen vil fortsat findes, men i en ny form og som del af det nye, store prisshow Tivoli Jazzpris, der også arrangeres af JazzDanmark i samarbejde med Tivoli. Prisen bliver fremover uddelt som et legat i samarbejde med LMS til en børnejazzkunstner. Børnejazzprisen vil fortsat have til formål at hylde de musikere, der bidrager til at styrke livslang glæde ved musik for fremtidens generationer af musikalske talenter og musikelskere. Følg med på JazzDanmarks hjemmeside og nyhedsbrev for mere information om dette.


Indstil din udgivelse

Alle indstillede udgivelser skal opfylde følgende krav:


  • Kapelmesteren eller hovedparten af deltagerne på pladen skal være danske, hvilket vil sige født eller fast bosiddende i Danmark eller have væsentligt tilknytningsforhold til Danmark.

  • Udgivelsen skal være udgivet mellem 1. juli 2023 og 30. juni 2024.Indstil din udgivelse til Årets Single

Årets Single hylder det gode, enkeltstående nummer. Nummeret må gerne være en del af et album, men skal i så fald også være udgivet som single. Hver kunstner kan kun indstille ét nummer til Årets Single.Indstillingen er åben indtil den 7. juli 2024


Prik din kollega på skulderen

Husk at indstille din udgivelse og prik meget gerne en kollega eller tre på skulderen, så vi sikrer os, at alle de mange jazzudgivelser udgivet mellem d. 1. juli 2023 og 30. juni 2024 kommer med i betragtning. Selvom du tidligere har indsendt din musik fysisk eller digitalt til JazzDanmark, skal du stadig indstille den via det officielle DMA Jazz-system.


Oplever du problemer med at indstille din musik via onlinesystemet, er du mere end velkommen til at kontakte Peter von Freiesleben, som kan guide dig gennem indstillingsprocessen.


For yderligere information kontakt


Peter von Freiesleben

Projektleder for akademi og indstillinger


Pressehenvendelser

Tobias Bendixen

Presse- og kommunikationsansvarlig


DMA Jazz bliver produceret og afviklet af JazzDanmark i samarbejde med en række partnere og i dialog med IFPI.

Comments


bottom of page